Илиана СлавоваКазаха ми, че вече не съм нужен на мама.“ Тези

...
 Илиана СлавоваКазаха ми, че вече не съм нужен на мама.“ Тези
Коментари Харесай

Похитено бъдеще или нацизъм в действие: Над 700 000 украински деца са насилствено отведени в Русия

 Илиана Славова

„ Казаха ми, че към този момент не съм необходим на мама. “ 
Тези думи са на 12-годишния Саша от Мариупол, който съветските военни лишили със мощ от майка му. На 24 март 2022 година той бил ранен при съветски обстрел – под окото. С майка му тръгнали да търсят украински военни, при които имало фелдшери, само че били пленени от окупаторите. Отвели ги във филтрационен лагер, където принудително го разделили от майка му, даже не му разрешили да се сбогува. Съобщили му, че ще отиде в детски дом, а след това ще бъде осиновен. Оказвали му напън, казвали, че майка му е в плен и няма да пристигна за него. Момчето поискало да го пуснат да отиде при баба си, само че руснаците не разрешили. Отвели го в болница поради раната – там Саша съумял да се обади на баба си от телефона на друго дете. Този диалог се оказал избавителен, тъй като дамата не се е примирила и съумяла да върне внука си. 
Саша персонално описа историята си в Давос, на форума на международните водачи.

 ukraina_deca_sasha.jpg

12-годишният Саша Козлов в Давос

Стотици хиляди други украински деца,

 похитени от съветските окупатори,

 нямат шанса да прегърнат околните си. Някои са отнети от родителите им във филтрационните лагери, както Саша. Други са отведени от окупираните украински територии с подправени обещания към фамилиите, че отиват в детски лагер или на лекуване. Съобщава се, че в Луганска и в Донецка област екипи от съветски медици са правили всеобщи прегледи на момчета и девойки, след което те са били отведени в Русия за " лекуване на тежки контузии ".
Над 700 000 украински деца са 

принудително депортирани

 в Русия, съгласно някои източници те са над 750 000. Според интернационалното законодателство, това е военно закононарушение. Местонахождението на доста от децата не е проследено. Известно е, че ги водят минимум в 57 съветски района, в това число отдалечени като Сахалин, Астрахан, Мурманск, Дагестан, Алтай, Тюмен, Иркутск. 
„ За страдание, поради доста пасивната позиция на интернационалните организации, съответно на Международния комитет на Червения кръст, през днешния ден нямаме опция да установим точния брой на децата и къде се намират “, споделя началникът на офиса на украинския президент Андрий Ермак.
Руската агитация показва похищаването на деца като „ избавяне от нацистите “
В реалност става дума не за избавяне на деца от бойни дейности – в случай че беше по този начин, Русия нямаше да основава спънки пред връщането им на украинската страна. Става дума за похищение с следваща асимилация измежду руснаците. 
Създаденият от украинските Сили за специфични интервенции уебсайт Сопротивление оповестява, че доста деца от окупираните райони са отведени в детски лагери в Русия, след което в анексираните украински територии е оповестено военно състояние и „ евакуация “ – в действителност депортация на локалното население. Според информацията, дадена от съветските управляващи, децата остават „ на отдих за неустановен период ", а на фамилиите е подредено да предадат топли облекла. Междувременно дребните украинци са изпратени в съветски учебни заведения.
" Фактически децата в този момент са 

заложници на окупаторите,

 с помощта на които руснаците желаят да изведат родителите, т.е. да депортират локалните хора. " – разясняват от „ Сопротивление “. На тези, които са от фамилии, отказващи колаборация с окупаторите, е неразрешено да се обаждат на родителите си.  
Особено тежко е ситуацията с децата от освободените територии, защото съветската страна се пробва да прекъсне връзката сред тях и околните им. 
Жители на Харковска област описват, че преди деокупацията на района руснаците са ги убеждавали да изпратят децата си на отмора в Русия под предлог, че ще бъдат надалеч от военните дейности, на безвредно място край морето. След това се оказва, че е невероятно да ги върнат. 
Майка, която въпреки всичко е съумяла да се свърже с щерка си, споделя, че децата са били сплашвани.
„ Обадих се на Алина, тя плачеше. Разказа, че са ги убеждавали, че в Украйна военните разстрелват всички, които излизат от домовете си. Казах ѝ, че не е по този начин, че са ни освободили. “ – цитира думите ѝ изданието Hromadske. Следва диалог с ръководителката на лагера, която отхвърля да върне момичето: „ Не можем да дадем детето. Това не е безвредно. При вас е война. Трябва ли ви да връщате щерка си там? “
След голям брой старания от страна на „ SOS детски селища – Украйна “, украинските управляващи и доброволци, момичето е върнато вкъщи. Една от към момента дребното такива истории с благополучен свършек. „ Мислехме,че в никакъв случай към този момент няма да се забележим “, признава майката. Заедно с Алина са освободени още 36 деца.  Много потребен се оказва опитът на „ SOS детски селища – Украйна “ – през 2014 година организацията е прибирала украински деца, изведени от окупаторите от завладения Донецк. 
На още по-тежък психически напън са подложени децата, минали през 

филтрационните лагери

 Там украинците, които отхвърлят да сътрудничат с окупаторите, са подлагани на разпити, побои, издевателства. Хора биват убивани, други изчезват. В окупираните територии на практика цялото население предстои на „ дестилация “ – освен хората, свързани с украинската войска. Децата също са обект на „ инспекция “. В лагер може да бъде изпратен всеки с украинско съзнание.
Децата нормално биват отнемани от арестуваните родители, а в случаите, когато остават при възрастните, обитават в ужасяващи условия.   
Съобщава се също за всеобщо извеждане в Русия на деца от обществени домове и интернати под формата на „ евакуация “. Някои са сираци, само че огромна част имат родители, които краткотрайно не са в положение да се грижат за тях.  
Директорът на украинския Институт за стратегически проучвания и сигурност Павел Лисянски разяснява пред 24TV, че руснаците крадат украински деца и унищожават тяхната еднаквост посредством учебните стратегии и разнообразни форми на образование. Организирани са уроци по „ обществознание “, на които се оправдава съветската експанзия и войната против Украйна. По думите му, Русия в действителност зомбира украинските деца за да ги обърне против родината им. Това е геноцид. 
С процеса на асимилация на украинските деца е ангажирана съветската страна на най-високо равнище. 
На 30 май Владимир Путин издаде декрет за даване на съветско поданство по опростена процедура за деца от окупираните територии, след което е допустимо те автоматизирано да бъдат осиновени. Осиновителите имат право да трансформират името, семейството, датата и мястото на раждане. Така от документите може да се заличи цялата биологична идентификация, връзката на децата с техните корени. Те биват

 русифицирани, престават да бъдат украинци

Детският омбудсман на Русия Мария Лвова-Белова нелегално осинови украинско момче от Мариупол. Според информация от съветските медии, тя е съдействала за осиновяванията на 350 деца от Украйна и за извеждането на до 2000 малолетни от окупираните територии в Донбас. 
През декември беше обявено, че Русия е отделила средства за " здравна дестилация " на 82 хиляди украинци в детска и юношеска възраст. Досега Москва не се беше заела с сходни здравни начинания.  
По думите на Вера Ястребова, шеф на Източната правозащитна група,  след здравната дестилация здравите деца се изпращат в Русия, а тези, които имат здравословни проблеми, остават в окупираните украински райони.  До въвеждането на такава процедура се е стигнало, откакто доста от съветските осиновители почнали да връщат децата поради неприятното им здравословно положение. Според правозащитниците, по този начин Русия се пробва да усъвършенства демографската си обстановка, защото във войната против Украйна умират доста съветски бойци. Вера Ястребова показва, че Русия желае да употребява децата като биологичен материал, ампутирайки от съзнанието им историческата памет.
Съветникът на непрекъснатото посланичество на Украйна към Организация на обединените нации Сергий Дворник дефинира депортациите на деца като „ закононарушение, целящо заличаване на украинската нация  посредством лишаване на бъдещите й генерации “. По думите му, това е модерна демонстрация на колониализъм.
Още през март 2022 година в. Le Monde разгласява отворено писмо от интелектуалци и детски психиатри, в което се споделя, че депортацията на украински деца в Русия има признаци на геноцид и че насилственото отклоняване на малолетни в Русия е „ част от плана на Владимир Путин за премахване на украинската еднаквост и нация “. От своя страна писателят  Джонатан Лител оприличава това на дейностите на нацисткия режим на Хитлер.    
В средата на предходната година Организация на обединените нации заяви, че ще проверява депортирането на малолетни украинци в Руската федерация. Засега това не дава осезателен резултат. 
До момента в Украйна са се върнали 125 от депортираните в Русия над 700 000 деца. Украинската страна до момента е идентифицирала към 14 000 от тях и е потвърдила тяхната идентичност. Стотици хиляди невръстни ориси са в плен на страна, за която човешкият живот е консуматив, а убиването на почтени родолюбив дълг. Преди четири десетилетия Роналд Рейгън я назова „ империя на злото “. Днес тя е по-зловеща от всеки път – на прицел е детската непорочност.    

 ukraina_deca_1_.jpg

Б.Р. В обявата са употребявани материали от Укринформ, Униан, 24TV, Hromadske, ZN.UA, Сопротивление.

    
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР